Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

'Εκθετα βρέφη αγνώστων γονέων - Ορισμός


Η παραπλάνηση στην δόξα της. Ο  πιο γνωστός τρόπος εξαφάνισης των πραγματικών στοιχείων των υιοθετημένων παιδιών. Κανείς ποτέ δεν έπρεπε να ξέρει! Έκθετα προαυλίου και άλλοι ψευδείς χαρακτηρισμοί και σενάρια που απέκοπταν τον υιοθετημένο για πάντα από τις ρίζες του.



Τι είναι όμως ένα έκθετο αγνώστων γονέων η έκθετο προαυλίου όπως συνήθιζαν να γράφουν για τα βρέφη αυτά  στα βιβλία εισόδου των ιδρυμάτων;
Θεωρητικά είναι ένα παιδί που οι γονείς του είναι άγνωστοι και πως το βρέφος αυτό αφέθηκε στην βρεφοδόχο ενός ιδρύματος η στο προαύλιο του η ακόμη στις σκάλες μιας εκκλησίας η απλά σε κάποια πόρτα, παρεπιπτόντως πλούσιας και άτεκνης οικογένειας.
Τα πιο πολλά βρέφη που υιοθετήθηκαν μέχρι το 1964 στην Ελλάδα φέρουν τον διακριτικό  αυτό τίτλο.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τα παιδιά αυτά. Η ταυτότητα τους έχει εξαφανισθεί! Είναι ανύπαρκτα εκτός κι αν ο Ληξίαρχος τα δώσει κάποιο εικονικό ψευδώνυμο. 
Και έτσι γίνονταν μέχρι κάποια οικογένεια να τα υιοθετήσει και να τα δώσει το δικό της όνομα.
Πόσο  όμως αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Αλήθεια υπήρξαν και τέτοιες περιπτώσεις που παιδιά αφέθηκαν με σημειώματα όπως είναι βαπτισμένο..... όνομα  παρακαλώ να το προσέξετε γιατί δεν μπορώ να το μεγαλώσω κλπ.
Αυτά στα χρόνια του πολέμου και αργότερα ίσως στον εμφύλιο όταν η χώρα είχε πραγματικές ανάγκες και η ένδεια ήταν φανερή και οι κίνδυνοι για τα βρέφη υπήρχαν όντως.
Όταν η πατρίδα μας αιμοραγούσε διαλυμμένη από τους δύο απανωτούς πολέμους!

Δυστυχώς όμως  και αργότερα συνεχίστηκε η μεθόδευσης της εγγραφής κατά την είσοδο των βρεφών στα ιδρύματα με τον ίδιο τρόπο. Έτσι εξασφαλιζόταν πώς κανείς δεν θα μπορούσε ν' αναζητήσει ένα βρέφος που αφήνε στο ίδρυμα  για φύλαξη με το όνομα του.
Στις μητέρες η στους συγγενείς απλά ανακοίνωναν τον θάνατο του προφορικά.
Στα βιβλία μητρώα όμως προτιμούσαν να εμφανίζουν πλαστή απόδοση στους γονείς μπας και κάποιος έλεγχος ενδεχομένως παρατηρούσε τους πολλούς θανάτους και τους ''ξεκάρφωνε''!
Μετά άνοιγαν στο ίδιο το βιβλίο εισόδου τροφίμων άλλο μητρώο,  του ιδίου όμως βρέφους, με τον χαρακτηρισμό έκθετο αγνώστων γονέων.

Μια απλή μέθοδος που όταν αποκαλύφτηκε με αδιάσειστα στοιχεία οδήγησε πολλούς υιοθετημενους να βρουν τις οικογένειες του, πολλά δράματα αποκαλύφθηκαν και έσπειρε τον πανικό και τον φόβο στις διοικήσεις των ιδρυμάτων. 
Μέχρι και σήμερα που τα διπλά μητρώα  στα ιδρύματα είναι κοινό μυστικό κανείς δεν θέλει να τα παραδεχτεί και να τα εμφανίσει.
Και όμως υπάρχουν  γραπτές ομολογίες των διευθυντών τους που ''πιάστηκαν στα πράσσα'' και πέρασαν από δίκες πως διπλά μητρώα υπάρχουν.

Αρκετοί υιοθετημένοι που βρήκαν τις οικογένειες τους τα έχουν  τα διπλά μητρώα και είναι ιστορικά ντοκουμέντα για την ''εύρυθμη'' ΄οσο και ''νόμιμη'' λειτουργία κάποιων ιδρυμάτων εκείνης της αλλήστου μνήμης εποχής.
Να γιατί τα τόσα πολλά ''έκθετα αγνώστων γονέων''! Είναι τα βρέφη τρόφιμοι που οι ταυτότητες τους εξαφανίστηκαν για να μπορέσουν να υιοθετηθούν. 
Επειδή ως γνωστόν κατά τον νόμο ένα ''εκθετο αγνώστων γονέων'' του οποίου η ταυτότητα είναι όντως άγνωστος τίθεται αυτοστιγμή υπό την προστασία του κράτους, δηλαδή των ιδρυμάτων βρεφικής προστασίας και μπορεί να υιοθετηθεί με την συναίνεση του ιδρύματος, εν όλίγοις δηλαδή του διευθυντού του.

Αυτές ήταν εν συντομία οι πρακτικές των ιδρυμάτων της τότε εποχής. Νοθεύσεις εγγράφων, ψευδείς δηλώσεις, παραχαράξεις βεβαιώσεων και πιστοποιητικών και  έτσι χιλιάδες βρέφη γνωστών γονέων χαρακτηρίστηκαν αγνώστων γιατί οι γονείς τους δεν θα έδιναν ποτέ την συναίνεση τους για να υιοθετηθούν. 
Και πως να την δώσουν για φύλαξη τα είχαν αφήσει οι άνθρωποι όχι για υιοθεσία!!!

Έτσι τα προαύλια των ιδρυμάτων γέμιζαν έκθετα αγνώστων γονέων και οι τσέπες των διευθυντών επίσης. Είπαμε μέχρι το 1964! Γι αυτό υπάρχουν ακόμη υιοθετημένοι που ψάχνουν τις οικογένειες τους. Γιατί τα διπλά μητρώα δεν αφήνουν τα ιδρύματα να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι! Μην τους χαλάσει το προφιλ. Μην τους χαλάσει η μόστρα! 
Τώρα πια;; Τώρα που βρέθηκαν τόσοι και η αλήθεια έγινε απ' όλους σε όλους γνωστή;;
Ίσως τα παλιά τα χρόνια να πίστευαν οι αφελείς πως τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός η γενιούνται μέσα στα λάχανα, όπως αυτό της φωτογραφίας. 

'Ομως τόσα βρεφολαχανάκια μόνο οι αυλές των ιδρυμάτων είχαν στις δεκαετίες 40 - 50 - 60 !!!!!
Τόσο αφελείς και ανυποψίαστοι ήταν οι άνθρωποι εκείνης της  εποχής!
Και καραβιές καραβιές φεύγαν τα λαχανάκια, συγνώμη τα βρεφάκια ήθελα να πω στην Αμερική, χωρίς ποτέ να καταλάβει κανείς το colpo grosso  που είχε στηθεί  κατά τόσων φτώχων μανάδων που ντύθηκαν στα μαύρα και άδικα κλαίγαν τα παιδιά τους ζωντανά!
Η μάλλον όταν το κατάλαβαν στην διάρκεια μιας μεγάλης δίκης που έγινε το 64 ήταν πια πολύ αργά!  Τα παιδιά είχαν κάνει φτερά.

Ότι δεν σάρωσαν οι δυο πόλεμοι ο Β' παγκόσμιος και ο εμφύλιος τα σάρωσαν οι επίορκοι βρεφοσυλλέκτες! Ο ανθός της Ελλάδας, το νέο της αίμα μέσα από τις στάκτες φυγαδευμένο ύπουλα, απάνθρωπα σε νέες πατρίδες. Ξεπουλημένο για λίγα δολλάρια.
Εγώ δεν έχω χαρακτηρισμούς για τους ανθρώπους αυτούς που ορφάνεψαν μάνες και πατρίδα!
Ξεκλήρησαν ολόκληρες οικογένειες, οικογένειες που ακόμη έκλαιγαν νεκρούς από τους δυο πολέμους και αγωνίζονταν να ξαναστηθούν στα πόδια τους και να δώσουν νέα ζωή στην καταστραμμένη τους χώρα.
Εγώ δεν έχω χαρακτηρισμούς!
Μήπως έχετε εσείς;;;;





4 σχόλια:

  1. O pateras mou einai ena apo ta paidia pou anaferontai sto sygkekrimeno post. Vrethike to 1947 eksw apo tin porta tou spitiou tis giagia mou (tis thetis tou miteras diladi), me ena shmeiwma epanw tou, eimai 40 hmerwn, avaftisto. Auto mono elege to shmeiwma. H giagia mou den ekane/eixe paidia, profanws kapoios to gnwrize, ki etsi vrethike ligo pio pera apo tin porta tou spitiou tis kapou ston Peiraia. Pigan sto astynomiko tmima opou kai edwsan ena eikoniko epitheto, ap'oti eipan toulaxiston, kai etsi egine to xarti tis ypotithemenis uiothesias... me imerominia gennisews tou patera mou tin 8h augoustou 1947. Den yparxei pouthena kanena stoixeio ki den gnwrizei kaneis tipota... Pote kaneis den eide kanenan, ki an kapoioi gnwrizan , profanws siwpisan... Etsi dystyxws o pateras mou einai ena akomi paidi pou den tha vrei pote tis rizes tou kai mazi me ekeinon kai egw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έμαθα ότι ήμουν υιοθετημένη τρεις μηνες πριν απο το θάνατο της θετής μου μητέρας. Με βρήκαν στίς 29 Ιουνιου 1966 έξω από την πόρτα ενός σπιτιου στη συμβολή Αρκαδιουπόλεως και Ωραιοπούλου στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Οδηγήθηκα στο αστ. Τμημα της περιοχής, το έκτο και κατεληξα στον Αγιο Στυλιανο ένα μηνα μετα. Επισκεφτηκα το ιδρυμα, όμως δεν καταφερα να βρω πολλα στοιχεια κ το φακελο της υιοθεσιας μου δε μου τον εδειξαν. Ακομα ψάχνω μήπως καποιοι με αναζητουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχχχχ. Ετσι κ εγωωω εξω απο την πορτα μεσα σε ενα καλαθακι . Σας παρακαλω μεγαλωστε το... θελω να βρω την αδερφη μου ειμαι γεννημενη 28.9.1992 μ χουν πει πως οι γονεις μου ειναι τσιγγανοι κ οτι εχω μια αδερφη γεννημενη ιδια μερα κ ημερομηνια με εμενα και πως μενει στα Δυτικα προαστια οπως εγω.. που μπορω να απευθηνθω? Επισεις εμαθα οτι με ψαχνει κ αυτη.!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή